Logo Yanı Reklam
Acile gereksiz giden katılım bedeli ödeyecek

Acile gereksiz giden katılım bedeli ödeyecek

Resmi kayıtlara göre Türkiye'de acil servislere giden her dört hastadan üçünün durumu acil değil.Bu görüşten yola çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)yeni bir düzenleme yaptı.


Resmi kayıtlara göre Türkiye'de acil  servislere  giden her dört hastadan üçünün durumu acil değil. Bu görüşten yola çıkan Sosyal  Güvenlik  Kurumu (SGK) yeni bir düzenleme yaptı. Sağlıkta   Uygulama  Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle acil servislere  giden her hasta için ön inceleme yapılacak. Hasta önce 'Triaj'a tabi tutulacak. 

Bu  sistemde  hastalar durumunun ciddiyetine göre yeşil, sarı ve  kırmızı  olarak  değerlendiriliyor . Sarı ve  kırmızı  hastalar acil müdahale gerektiren hasta kategorisine girerken, yeşil kategorisine giren hastalar acillik kapsamına girmiyor. Bu hastalar için Medula  sisteminde  'Yeşil alan muayenesi' butonuyla  sisteme  giriş yapılacak.  Sistem  de  otomatikman  bu hastaları poliklinik hastası olarak  değerlendirecek . Bu hastalar aynı normal poliklinik hastaları gibi kamuda 5 lira,  özel hastanelerde ise 12 lira katılım payı ödeyecek. Bu paralar eczanelerde tahsil edilecek. Önceki  uygulamalarda  acile giden her hasta durumu ne olursa olsun acillik kapsamında  değerlendiriliyor  ve herhangi bir  ücret  ödemiyordu. 

Türkiye'de acillere başvuran hastaların yüzde 75'inin acil olmadığı ifade ediliyor. Doktora karşı şiddet en çok acil servislerde gerçekleşiyor. Bunun da en temel sebebi hastaların acilleri gereksiz meşgul etmesi ve bu ortamlarda oluşan kaos. Birçok insan bu zamana kadar acillerde muayene  katılım  payı alınmadığı için gün içinde polikliniklere gitmeyerek acil  servislere  gidiyordu.

Kaynak: Zaman